دبل جی و مراقبت های بعد از دبل جی

دبل جی چیست و چه عملکردی دارد؟

دبل جی یا استنت حالب، لوله‌ای نازک و قابل انعطاف است که حالب را باز نگه می‌دارد. حالب بخشی از سیستم ادراری است، که به شکل لوله بلند و نازکی می باشد که ادرار را از کلیه‌ها به مثانه می‌برند. پزشک استنت حالب را در داخل این مسیر لوله مانند قرار می‌دهد. یک سر این استنت در داخل لگنچه کلیه قرار می‌گیرد و سر دیگر آن پس از عبور از حالب به داخل مثانه می‌رسد. به آن «دبل جی» هم می‌گویند.
در مرکز اورولوژی مشهد توسط پزشک فوق تخصص دکتر علیرضا گلشن انجام میگیرد.

برای تعریف کامل سوند دبل جی به این پست مراجعه کنید

جدیدترین روش جراحی کلیه ( ریرس )

توسط دکتر گلشن

گذاشتن استنت دبل جی معمولا در حین عمل جراحی سنگ کلیه انجام می‌شود. البته استفاده از این استنت، فقط به جراحی سنگ کلیه محدود نمی‌گردد؛ اما آنچه ما در این مقاله با آن سر و کار داریم، مواردی است که دبل جی بعد از جراحی سنگ کلیه کار گذاشته می‌شود.

عملکرد این استنت این است که حالب را باز نگه می‌دارد تا سنگ‌ها و یا بقایای آنها بتوانند بدون آسیب رساندن به حالب و با راحتی بیشتری عبور کنند. از طرف دیگر، چون جراحی سنگ کلیه ممکن است سبب آسیب به مجرای حالب و در نتیجه تورم و تنگ‌شدن آن شود، دابل جی کار گذاشته می‌شود تا این مجرا را باز نگه داشته و ادرار و سنگ‌ها را به راحتی عبور دهد.

دابل جی از طریق مجرای ادرار و به وسیله اورولوژیست کار گذاشته می‌شود و پس از مدتی برداشته می‌شود. در طول زمانی که استنت دارید و در حال نقاهت جراحی سنگ کلیه هستید، باید مراقبت‌هایی را انجام دهید. مراقبت های بعد از جراحی سنگ و داشتن dj یا دبل جی به شرح زیر هستند.

مراقبت های بعد از خروج دبل جی
علائم طبیعی را بشناسید تا وحشت‌زده نشوید :
وجود مقدار کمی خون در ادرار در چند روز تا چند هفته بعد از جراحی سنگ کلیه طبیعی است. ممکن است ادرار شما صورتی، قرمز یا حتی قهوه‌ای باشد. اگر خونریزی به میزان قابل توجهی افزایش یافت، باید با پزشک خود تماس بگیرید یا به بخش اورژانس بیمارستان محلی مراجعه کنید. اگر جراحی، سنگ کلیه شما را شکسته باشد، ممکن است به دلیل عبور قطعات کوچک سنگ دچار درد و حالت تهوع شوید. ممکن است درد، ناراحتی و خونریزی در چند روز اول وجود داشته باشد و پس از آن برطرف شود. با این حال برخی از افراد ناراحتی را تا زمان برداشتن استنت خواهند داشت.

خوردن و آشامیدن:
مراقبت های بعد از جراحی سنگ و داشتن dj یا دبل جی شامل خوردن و آشامیدن درست است. لازم است مقدار زیادی مایعات بنوشید تا ادرار شما کاملا روشن باشد و غلیط نشود. همچنین نوشیدن مایعات زیاد، کمک می‌کند تا حجم ادرار زیاد باشد و باقیمانده سنگ‌ها دفع شوند. در مورد غذا بهتر است از متخصص تغذیه کمک بگیرید. به طور کلی با توجه به نوع سنگ، ممکن است توصیه‌های خاصی برای جلوگیری از تشکیل مجدد سنگ انجام شود.

مدیریت درد :
ممکن است در چند روز پس از بازگشت به خانه در هنگام ادرارکردن درد داشته باشید. پزشک ممکن است یک داروی ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن یا دیکلوفناک را برای شما تجویز کند. حمام آب گرم نیز یکی از مراقبت های بعد از جراحی سنگ و داشتن dj یا دبل جی است که به کنترل درد کمک می‌کند.

اگر درد خیلی شدید است، ممکن است به مسکن قوی‌تری نیاز داشته باشید. همچنین ممکن است پزشک به شما دارویی بدهد که به دفع راحت‌تر تکه‌های سنگ کمک کند.

سنگ کلیه و مراقبت های بعد از جراحی سنگ و داشتن dj یا دبل جی
پیشگیری از عفونت :
پزشک ممکن است برای جلوگیری و یا درمان عفونت ادراری، آنتی‌بیوتیک‌های خاصی را برای شما تجویز کند. حتما آنتی‌بیوتیک‌ها را سر ساعت بخورید و تا آخرین عدد آن را مصرف کنید. مصرف به موقع آنتی‌بیوتیک از جمله مراقبت های بعد از جراحی سنگ و داشتن dj یا دبل جی است.

صاف‌کردن ادرار :
یکی از مراقبت های بعد از جراحی سنگ و داشتن dj یا دبل جی صاف‌کردن ادرار است. ممکن است پزشک از شما بخواهد که ادرار خود را صاف کنید و اگر سنگی در آن وجود دارد آن را جدا کرده و در مراجعه بعدی نزد پزشک ببرید. این سنگ‌ها به آزمایشگاه فرستاده شده و تجزیه می‌شوند تا نوع سنگی که کلیه شما می‌سازد مشخص شود. این تشخیص به کنترل سنگ‌سازی در آینده کمک می‌کند.

میزان فعالیت :
بعد از رسیدن به خانه، باید استراحت کنید. نشستن ممکن است برای چند روز اول ناراحت‌کننده باشد. سطح فعالیت خود را به‌ تدریج افزایش دهید. تا وقتی ادرار شما پر از خون است، از انجام فعالیت‌های سنگین خودداری کنید.

تبریک

Well Done,
You Did It!